הבית החכם

יש פתגם (סיני ועתיק ככל הנראה) שאומר שאם תרוץ ותספר בהתלהבות על מוצר מסוים, אנשים ירוצו לרכוש אותו ללא שמץ של מושג על מהותו וייעודו. נדמה שכך המקרה ב"בית חכם". כולם משתמשים במושג, ישנן פרסומות אך אין מידע ממשי עדיין ברשת על היעוד.

לקחנו את הכפפה, בדקנו, חקרנו ויצרנו עבורכם מאמר שיסביר לכם את כל מה שצריך לדעת על "בית חכם".

נתחיל בהתחלה. מהי ההגדרה של בית חכם?

בית חכם, הוא בית אשר משלב מערכות אוטומציה מתקדמות כדי לספק לתושבים עם ניטור ובקרה מתוחכם מעל הפונקציות של הבניין. לדוגמא בית חכם יכול לשלוט תאורה, טמפרטורה, מולטימדיה, אבטחה, חלון ופעולות דלת, כמו גם פונקציות רבות אחרות.

במילים פשוטות, בית חכם מאפשר שליטה מלאה על המתרחש בבית והפעולות שנעשות בו – מרחוק.

 

 

 

החליפו את ההילוך לאוטומט

מה פירוש "אוטומציה" של הבית? ובכן, הרעיון בלהפוך דבר לאוטומטי היא ייעול התהליך. הן באופן השימוש והן בתכלית. לדוגמא, תארו לכם שהיינו בודקים את תוכן המקרר ממקום העבודה שלנו לפני שאנו יוצאים לקניות, המקרר יזהה מוצרים מקולקלים, יבדוק את פגי התוקף ואף יציע לנו מתכונים לבישול (שלפיה ניתן לבנות לנו רשימת קניות). זה איננו מדע בדיוני, זה כבר כאן. חסכנו לעצמנו עבודה ידנית רבה בבדיקת המוצרים, בסינון מיון לפי התיישנות ופעולות נוספות והפכנו את תהליך הקניות והבישול לקל, פשוט ויעיל.

איך זה עובד?

התשתית לבית חכם עשויה להיות על בסיס תשתית חשמלית או על בסיס תשתית ה- wi-fi בבית. כמובן שבבניית בית חדש כדאי לתכנן מראש את כל תשתית הבית החכם עד לרמה הפרטנית ביותר כמו סיסמת כניסה לדלת הבית ופתיחת דלת הארון למסך הטלוויזיה כיוון שהתשתית חייבת ל"שבת" על בסיס טכנולוגיה בריהוט, במערכות השקיה, בדלתות, תריסים חשמליים, וילונות, חלונות וכו'. עם זאת, גם בבית ישן ניתן להתקין (ובקלות!) תשתית בית חכם.

 

 

 

מהן הטכנולוגיות שמתקינים בבית חכם?

ניתן להפוך כל פריט חשמלי בבית לבית חכם. נבחר את התשתית מבין הטכנולוגיות הבאות:

בקרים – מאפשרים זיהוי נוכחות בחדר וכיבוי אוטומטי של התאורה והמזגנים בהתאם לנוכחות בחדרים.

מיני תחנה מטאורולוגית – הממוקמת על גג הבית ואומדת את הטמפרטורה והלחות. בהתאם לכך ותוך התחשבות בטמפרטורה שמגיעה מהקירות ומהחלונות מווסתת מערכת את הטמפרטורה של המזגנים בבית ומאפשרת חסכון מכסימלי באנרגיה. המערכת יודעת גם לווסת את תנועת התריסים והצלונים בבית כך שבכל רגע נתון לפי זווית קרני השמש היא מספקת לבית מקסימום אור ומינימום חום של קרני שמש.

חיישני עצמת תאורה – אפשר לתכנת את המערכת בהתאם, כך שתנמיך או תגדיל את רמת התאורה בבית ובנוסף תשנה את מידת פתיחת התריסים.

 

 

חישני נפח – המותקנים בחדרים ובמשרדים. ברבים מהבתים והמשרדים האור ממשיך לדלוק והמזגן ממשיך לעבוד גם כשאין אף אחד בחדר. החיישנים מזהים תנועה או חוסר תנועה ומורידים או מעלים את עצמת המזגן והאור בהתאם.

בקרי מתח חכמים – בקרים אשר יודעים לצמצם את המתח המגיע לנורות בבית כך שנקבל את התאורה האופטימאלית בצריכת חשמל מינימאלית.

דימרים – חסכון נוסף של חשמל בבית יכול להתבצע ע"י התקנת דימרים שישלטו בכמות הוואטים שהנורה צורכת. הדבר מקטין את חשבון החשמל ומאריך את חיי הנורה.

 

סיכום או: למה זה טוב?

  • חיסכון – בחשמל, במים, בזמן.
  • נוחות שימוש – טמפ' אידיאלית, שליטה מהסמארפון.
  • יעילות שימוש במכשירים – צריכה אנרגטית אידיאלית.
  • ביטחון – הפעלת אזעקה מרחוק, שימוש במצלמות בבית.
  • פיקוח – על הילדים בבית, על כמות האנרגיה.

הסרטון הבא ימחיש עבורכם את הבית החכם בצורה הטובה ביותר:

https://www.youtube.com/watch?v=9DJr8QwgLEA